دانلود جزوه معاینات بالینی در پزشکی
جزوه معاینات بالینی در پزشکی مناسب برای کلیه دانشجویان پزشکی و دستیاری 30 صفحه جزوه – خلاصه تدریس مجرب ترین اساتید دانشگاه های علوم پزشکی به صورت فایل ورد و pdf
برای دانلود اینجا را کلیک کنید
بخش اول – استدلال بالینی
اگر بخواهیم سیر تاریخ پزشکی و بیماری ها را مرور کنیم میبینیم که بیماری هایی که نسل بشر را درگیر کردند ابتدا همه گیری بیماری های عفونی و میکروبی بودند و با کشف انتی بیوتیک ها به دوره بعد یعنی بیماری های غیرواگیر و مزمن مثل سرطان ها و فشارخون و بیماری های قلبی و افزایش سن جامعه رفته اند و مجددا اخیرا بیماری عفونی (پاندمی کرونا) این سیر را تحت تاثیر خود قرار داده است.
نکته ای که در سیر تغییر بیماری ها وجود دارد این است که ما در سال های اخیر به دنبال پیشرفت تکنولوژی و استفاده از سیستم های پیشرفته کامپیوتری به سمت استفاده زیاد از پاراکلینیک و آزمایش ها در علم پزشکی رفته ایم(غلبه ی تکنولوژی و کامپیوتر به عنوان اصل مهم تشخیصی). درواقع اصل توانمندی های تشخیصی براساس علائم کم رنگ شده و وابستگی به روش های تشخیصی پاراکلینیکی و پیشرفته و پرهزینه افزایش پیدا کرده است. ما توجه به این نکته که تشخیص یک دانشجوی پزشکی و یا پزشک برای بیمار براساس علائم و تاریخچه و معاینات و تجربیات وی است را از دست دادیم و تشخیص ها امروزه بیشتر براساس یافته های آزمایشگاهی و پاراکلینیک می باشد و تشخیص براساس اینکه ما همه ی این جوانب را در نظر بگیریم و اصطلاحا از استدلال بالینی استفاده کنیم رو به کاهش است.اما در تمام این موارد یک اصل مهم به عنوان پزشک فرقی نکرده است و توانمندی وی در تشخیص بر اساس علائم و تاریخچه و یافته های آزمایشگاهی به عنوان استدلال بالینی نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه کاهش هم یافته است.
• تعریف استدلال بالینی
برای اینکه به تعریف استدلال بالینی برسیم ابتدا یک مثال از تاریخچه یک بیمار را با هم مرور می کنیم:
بیماری با درد ناگهانی زانو که وی را شب قبل از خواب بیدار کرده مراجعه می کند زانوی وی ملتهب و قرمز است. تب نداشته و قبلا دو بار دیگر 9 ماه و 2 سال پیش حملات مشابهی را گزارش می کند.
اگر این بیمار را به دستیار داخلی معرفی و از وی بخواهیم مورد را معرفی کند، می گوید:
بیمار آقای 54 ساله سفید پوست با درد زانو از دیشب با علائم حیاتی نرمال، با درد شدید زانو در حرکت زانو مراجعه کرده است. وی سابقة دردهای مشابهی را قبلا می داده و سابقة ضربه به زانو را ندارد.
اما اگر این بیمار را به متخصص داخلی که چند سال سابقه طبابت دارد معرفی کنیم و از او بخواهیم بیمار را تشریح کند، می گوید:
مرد 54 ساله سفید پوست با درد شدید ناگهانی از پای راست (زانو) که وی را از خواب بیدار کرده است. وی در موقع خوابیدن چنین دردی نداشته، سابقة ضربه به زانو را نمی دهد و حملات مشابهی را قبلا گزارش می کند. در بین حملات، دردی در زانو نداشته. تب نداشته و زانوی وی دردناک و ملتهب و قرمز است.
همانطور که می بینید معرفی ها تفاوت زیادی با هم ندارند فقط متخصص داخلی علائم را به صورت مفصل تر بیان کرده است.
اگر این دو تفسیر از بیمار را با هم مقایسه کنید چه می بینید؟
در ادامه از دستیار داخلی می خواهیم تشخیص خود را بیان کند: بیمار می تواند؛ عفونت زانو، رماتیسم مفصلی و یا سائیدگی زانو داشته باشد و اگر چه سابقة ضربه را نمی دهد ضربه به زانو در خواب هم مطرح است.
ولی اگر از متخصص داخلی بخواهیم تشخیصی خود را بگوید: بیمار نقرس دارد اگر چه زانو، مفصل شایع نیست ولی پس از مفصل شصت پا، دومین مفصل درگیر است و حمله ی ناگهانی و سرخی مفصل و تکرار آن و عدم وجود درد بین حملات مؤید این تشخیص است.
متخصص داخلی به نکته ی مهمی اشاره کرده و آن نبود درد در بین حملات است.